08 Eylül 2010

Çıtır Kızlar vs Spice Girls

1996’da Yonca Evcimik tarafından kurulup yeni milenyumu göremeden dağılan Çıtır Kızlar adlı grubun bir nevi Spice Girls taklidi olduğu görüşü hakimdir. Fakat tarih aksini söyler. Duyana, tabii ki.

Çıtır Kızlar’ın kurulması, şarkı ve kliplerinin piyasaya çıkması 1996 yazı henüz daha girmeden çoktan gerçekleşmişti. Spice Girls’ün ilk single şarkısı Wannabe ise aynı yılın yaz aylarında İngiltere’yi vurdu.

Dolayısıyla Take That ve New Kids On The Block gibi “boyband”lerin dünya piyasasını salladığı bir dönemde Çıtır Kızlar ile eşzamanlı olarak piyasaya salınan Birkaç İyi Adam için benzer şeyler söylenemese de Çıtır Kızlar’ın Spice Girls’ten daha önce üretilmiş bir “girlband” olduğu barizdir.

Bu sonuca varırken Spice Girls’le ilgili olarak 1994’ten 1996’ya kadar olan sürede vuku bulan kurulma, gruptan eleman kovup gruba yeni eleman alma, demolarla menajerlerin ve plak şirketlerinin kapılarını aşındırma, nihayet bir menajer bulup 1995’te bir plak şirketiyle kontrat imzalama gibi gelişmelerden ve Spice Girls’ün bunu takip eden dönemde 1996’da dünyanın huzruna çıkana kadar devam eden stüdyo çalışmalarından o dönem Yonca Evcimik’in birtakım casuslar vasıtasıyla haberdar olmadığını varsayıyoruz.


Söz: Tayfun Yılmaz
Müzik: Mustafa Sağlam
Düzenleme: Aykut Gürel

2 yorum:

  1. klip dışında gerçekten kötülermiş. insan zamanında farkedemiyor,farketse de dile getiremiyor.aykut gürel de elinden geleni yapmış ama o yaylılar yerine keşke bir elektrogitar falan koysaymış. ya da ne gerek var.

    YanıtlaSil
  2. Doksanların ikinci yarısında Aykut Gürel'in düzenlemelerinde çok var o yaylılardan. İmza gibi sanki.

    YanıtlaSil