09 Eylül 2010

Hot Boza For You

Abone ve 8.15 Vapuru ile birlikte tüm zamanların en büyük üç Yonca Evcimik hitinden biri olan Bandıra Bandıra adlı Mustafa Sandal şarkısı 1994 yazının en çok ses getiren şarkılarından biri olmuş ve yorumcusu Yonca Evcimik’e şarkıcılık kariyerinin en sükseli dönemlerinden birini yaşatmıştı. Bu şarkıyı taşıyan Yonca Evcimik ’94 adlı albümün fırtınasının 1994’ün son günlerine doğru şiddetini kaybetmesiyle birlikte Yonca Evcimik’ten de artık pek haber alamaz olmuştuk. Bir ara kulağımıza kendisine İngiltere ve Fransa’dan tekliflerin geldiği, kendi şarkılarından birini İngilizce sözlerle seslendirip Avrupa pazarına sunacağı çalınmıştı gerçi ama Yonca Evcimik’in şarkıcılarla üç yıllık kontrat imzaladığını bildiğimiz Şahin Özer’in şirketindeki günlerinin 1994 sonu itibariyle sonuna gelmiş olabileceğini tahmin ediyor, sonrasını kestiremiyorduk. Bu belirsizlik bir yıl kadar daha hüküm sürecek, müzik listelerinin Yonca Evcimik’siz geçirdiği 1995 yazının ardından biz hala Yonca Evcimik diskografisinden türlü türlü şarkıya İngilizce sözler yakıştırıyor olacaktık.

Sonbaharın ortalarına doğru yol almaktaydık ki, her zaman olduğu gibi Yonca Evcimik hiç beklenmedik bir anda hiç beklenmedik bir yerden yeryüzüne çıkıverdi. 30 Eylül 1995’te ta Amsterdam’da gerçekleşen bir basın toplantısında Yonca Evcimik Hollanda’dan Outland Records’ın, Türkiye’den ise 2019 Production, İstanbul Plak ve Moment Jeans’in desteğiyle yepyeni şarkılardan oluşan İngilizce sözlü bir “maxi single” hazırladığını ilan ediyordu. I’m Hot For You adlı bu yapımın o akşam Amsterdam’da Chemistry Dance Club’da Türk basınının da katılımıyla gerçekleşen ve Türkiye’de Radio 2019 tarafından canlı olarak yayımlanan tanıtım partisinde yeni imajıyla Yonca Evcimik mekanı dolduran kalabalığa “Hello, Amsterdam! This is the first time I’m in Chemistry. And I’ll present my new single, I’m Hot For You!” şeklinde sesleniyor ve yeni hiti Hot For You ile ilk defa sahne alıyordu. Akabinde şarkı Hollanda’da “12 inç” formatında piyasaya sunuluyor ve Yonca Evcimik sahnelere beklediğimizden de havalı bir dönüş yapmış oluyordu.

Bu pek şatafatlı “comeback” hadisesinin ardından Yonca Evcimik nihayet yeniden görüş alanımızdaydı. Fakat Yonca Evcimik’in bu pek gösterişli son hamlesi kendine o günlerde bula bula ancak magazin programlarında yer bulabiliyor, bu yapımlarda da Yonca Evcimik’in günah yuvası Amsterdam’da yaptığı yeni şarkısının pek sakıncalı pek müstehcen sözlerinden dem vuruluyordu. Tüm bu iddiaların arka planında kullanılan görüntüler ise o günlerde hala tam olarak dinleyemediğimiz bu edepsiz şarkının bir de klibinin olduğunu ele veriyordu. Gördüklerimizden anladığımız kadarıyla yapımın Amsterdam ayağını oluşturan ekip Türkiye’ye gelmiş, Yonca Evcimik’in Yonca Evcimik ’94 döneminden miras sapsarı saçlarını kısacık kesip Yonca Evcimik’i üstünde incecik bir gecelikle gece vakti Tarlabaşı sokaklarında dolaştırmıştı. Yonca Evcimik daha sonra klip icabı bir otel odasına yerleşmiş, yatağın üstüne çıkıp zıp zıp zıplamış ve banyo küvetinde köpükler içinde yorgunluk gidermişti. Hot For You adlı bu yeni Yonca Evcimik şarkısının bu görüntülerden oluşan klibi sıklıkla bu tür haberlere fon ve malzeme oluyor, ama ne yazık ki Türkçe müzik yayımlayan televizyon kanalları bu İngilizce sözlü ayıp şarkıyı ve onun açık saçık klibini yayımlamaktan imtina ediyordu. Yonca Evcimik bu sansasyonel şarkısıyla dönemin şarkılı türkülü eğlence programlarına da çağırılmayınca Amsterdam’da ateşlenen fitil Türkiye sınırlarına bir türlü ulaşamıyor, tüm görüp göreceğimiz ise paparazzi programlarında artık kendini, şarkıyı ve klibi savunmaktan, işin aslını anlatmaya ve kendini ifade etmeye çabalamaktan yorulmuş ve yıpranmış bir Yonca Evcimik’ten ibaret oluyordu.

İngilizce sözlü maxi single hadisesinin yankılarıyla Yonca Evcimik kendi ülkesinde hesaplananın tam tersi istikamette hızla yol alırken aksine Avrupa’da işler pek de fena yürümüyordu. Türk televizyonlarındaki magazin programları şarkının vahimliğini gözler önüne sermek amacıyla şarkının sözlerinin acemice hazırlanmış Türkçe tercümelerini yayımlamakla meşgulken Hot For You adlı şarkı Hollanda listelerinde iki numara olmuş, İngiltere’de BPM adlı programda liste başına yerleşmiş ve Music Week adlı dergiden de beş üzerinden dört yıldız almıştı bile. Türkiye’deki gidişatın belini doğrultmak için bu gelişmeler Türk basınına iletilse de olayların seyri değişmiyor ve yayınlansa artık da şu cehennemlik şarkıyı doya doya bir dinlesek dediğimiz maxi single geciktikçe gecikiyordu.

Tüm bunlar olup biterken bu prodüksiyonun sahipleri promosyonu bu denli olumsuz seyreden bu yapımı Türkiye’de pazarlayabilmenin tek yolunun içine Türkçe şarkılar sokuşturmak olduğu kanaatine varmış olacak ki, Yonca Evcimik birdenbire İngilizce şarkılardan oluşan bir maxi single yerine yarısı Türkçe yarısı İngilizce şarkılardan oluşan bir albümden bahseder oldu. Şeytan icadı şarkı Hot For You’nun pek de yapıcı olmayan rüzgarı da zaten artık iyiden iyiye zayıflamış ve 1995’in son günlerine gelinmişti.

Tam da o günlerde Yonca Evcimik sözü edilen bu melez albümünden Türkçe şarkılarla ekranda salınmaya başladı. O şimdi avcundaki yeni Türkçe şarkılarıyla nihayet Türk televizyonlarında aforozlara gelesi şarkısı Hot For You’yu da icra etme hakkını kazanırken bizler de sonunda bu şarkıyı o güzelim koreografisi eşliğinde baştan sona dinleyip izleme şansına erişiyorduk. Neyse ki, magazin basınının aylardır çığırtkanlığını yaptığı felaket başımıza gelmiyor, gökten ne taş yağıyordu ne de ateş topları.

Son anda gerçekleşen bir plan değişikliğiyle istikbali kurtarılmaya çalışılan bu anası Türk babası Hollandalı albüm elimize ulaştığında ise yapımın hangi tarafının hangi tarafını kurtaracağına karar veremiyorduk bir türlü. Zira sarı ve yeşil ağırlıklı kartoneti ve neon sarısı CD’si ile şöyle bir koklasak Chemistry Dance Club’ın kokusunu alacakmışız gibi gelen, lakin kapağındaki resminde bize asabi asabi bakmakta olan Yonca Evcimik’ten çekindiğimizden buna kalkışmadığımız I’m Hot For You adlı bu albümde Yonca Evcimik’ten iyi kötü bahsettireceği kesin olan İngilizce şarkıların önüne beş adet iddiasız Türkçe şarkı sıralanmıştı. Boza ve Okey Okey adlı şarkılar birer müzik felaketi olmasa da Yonca Evcimik diskografisinin alt sınırında geziyordu. Geriye kalan Dokunuver, Bitirdin Mi ve Sallan Yuvarlan adlı eli yüzü düzgün üç şarkının ise hiçbiri Yonca Evcimik’in tam da o dönem çok ihtiyacı olan kudrette bir hit değildi. Albümdeki Türkçe şarkıları Hot For You, Haydi Durma Dans Et ve Feel Your Love adlı üç İngilizce şarkı takip ediyor ve albümdeki iki Türkçe ve iki İngilizce şarkının altyapı ağırlıklı “dub” versiyonları ile yapımın repertuarı tamamlanıyordu. Böylece Yonca Evcimik’in bizzat müzik yönetmenliğini yaptığı bu bir yanı Boza’lı bir yanı Hot For You’lu yeni albümü herhangi bir hit sunamadan ve damakta bir oldu bittiye gelmişlik tadı bırakarak kapanıyordu.

Böyle bir yaradılış hikayesinin ardından bu kadarlık bir malzemeyle müzikmarketlerin raflarında alıcısını beklemeye koyulan bu albüme lokomotiflik etmek ise Boza adlı şarkıya düşüyordu. Bu şarkı Mete Özgencil’in yönettiği klibiyle ekranlarda kendine bir süre yer bulabilmiş olsa da o dönemki piyasaya hitap eden bir şarkı değildi ve dolayısıyla yapıma ticari bir başarı getiremedi. Albümün hit olma ihtimali en yüksek şarkısı Sallan Yuvarlan ise 1996 yazına doğru kliplenebildi. Yönetmenliğini Yonca Evcimik’in yaptığı bu klipte Yonca Evcimik’in henüz piyasaya sunduğu Çıtır Kızlar ve Birkaç İyi Adam da boy gösteriyor ve bu rengarenk manzarayla büyük ihtimalle çocuklar hedefleniyordu. Bu açıdan bakıldığında bu klip adeta Yonca Evcimik’i I’m Hot For You döneminin kargaşasından alıp birkaç yıl boyunca bir dizi oyuncusu olarak çocukların sevgilisi olmaya oynayacağı Çılgın Bediş döneminin kapısının önüne bırakıveriyordu.

Nitekim 1996 yazıyla birlikte Yonca Evcimik için artık Çılgın Bediş dönemi başlamıştı. Hot For You klibi uğruna kısacık kesilen saçları şimdi Bediş peruğunun altında uzuyor, söz konusu şarkının klibi ve bu şarkıyı ihtiva eden albüm ile alamadığı aferinleri çocukları ekran başına çivileyen Bediş’in “heyoo heyoo!” çığlıkları eşliğinde topluyor gibiydi Yonca Evcimik. I’m Hot For You albümü ne kadar büyük bir hayal kırıklığı yarattıysa Çılgın Bediş’in getirisi de bir o kadar ihtişamlı olmuştu. Çılgın Bediş’le gelen popülarite Yonca Evcimik’in o dönem en çok ihtiyaç duyduğu şeydi. Hal böyle olunca Yonca Evcimik’in enerjisini uzun bir süredir törpülemekte olan I’m Hot For You albümünün perdeleri daha fazla açık kalamazdı ve 1996 yazının ertesinde Dokunuver adlı şarkıya Saraybosna’da çekilen ve pek de iddialı olmayan bir kliple bu şanssız yapımın bu acıklı dönemi kapanmış oldu.

Kadrosundaki ümit verici isimlere rağmen birbirinden bağımsız ve bağlantısız iki projenin can havliyle birleştirilmesi, talihsiz şarkı seçimleri ve piyasanın nabzına haddinden fazla şerbet zerk edilmesi sebebiyle müzikal anlamda olmasa da Yonca Evcimik’e ticari açıdan o güne kadarki en büyük başarısızlığını yaşatan albüm oldu I’m Hot For You. Yonca Evcimik’in 1994 itibariyle zirvede olan şarkıcılık kariyeri 1995’te arz edildiği piyasaya birçok yönden fazla gelen bu albümün beraberinde getirdiklerinin bir sonucu olarak sekteye uğradı ve etkileri günümüze kadar sürecek olan bir “kırılma noktası” olarak Yonca Evcimik’in diskografisindeki yerini aldı. O çılgın Amsterdam gecesinde Chemistry Dance Club’ın sahnesine kim bilir ne hayaller kurarak çıkan yorumcusunu bu hikayenin sonunda Çılgın Bediş’in fantastik hayallerinin tam ortasına bırakıvermiş olması ise ironinin o pek meşhur kötü espri anlayışının bir tezahürü olsa gerek.

Yonca Evcimik | I’m Hot For You (1995)
01 Boza
Söz + Müzik: Mustafa Sağlam + Tayfun Yılmaz
Düzenleme: Cenker Sarp
02 Dokunuver
Söz: Yıldız Tilbe
Müzik + Düzenleme: Aykut Gürel
03 Bitirdin Mi
Söz: Seda Akay
Müzik + Düzenleme: Ozan Çolakoğlu
04 Okey Okey
Söz: Mustafa Sağlam + Tayfun Yılmaz
Müzik + Düzenleme: Murat Uncuoğlu
05 Sallan Yuvarlan
Söz + Müzik: Nazan Öncel
Düzenleme: Nazan Öncel + Hamit Ündaş
06 Hot For You
Söz: Richard Cameron
Müzik: Pieter Hoovers + Dennis Buné
Düzenleme: Con-Am
07 Haydi Durma Dans Et
Söz: Yonca Evcimik
Müzik: Pieter Hoovers + Dennis Buné
Düzenleme: Con-Am
08 Feel Your Love
Söz + Müzik + Düzenleme: Richard Cameron + Gerry Arling
09 Dokunuver Dub
Söz: Yıldız Tilbe
Müzik: Aykut Gürel
Düzenleme: Murat Uncuoğlu
10 Bitirdin Mi Dub
Söz: Seda Akay
Müzik: Ozan Çolakoğlu
Düzenleme: Murat Uncuoğlu
11 Hot For You Dub
Söz: Richard Cameron
Müzik: Pieter Hoovers + Dennis Buné
Düzenleme: Con-Am
12 Feel Your Love Dub
Söz + Müzik + Düzenleme: Richard Cameron + Gerry Arling

Söz: Richard Cameron
Müzik: Pieter Hoovers + Dennis Buné
Düzenleme: Con-Am

3 yorum:

  1. eski günlere döndüm birden albümlerdeki daha doğrusu kaset kapaklarının kartonet kokusu, kasetçinin önünde saatlerce toptancıyı bekleyip kaseti büyük bir sevinçle alıp evde dinleme zamanlrım.... siteyi yeni keşfettim... cok güzel:)

    YanıtlaSil
  2. Ben de yaşadım o günleri. İlginiz için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. rica ederim... yeni müzik haberlerini de bu siteden takip etsek:))

    YanıtlaSil